hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, June 27, 2010

Inloopbijeenkomst Cloppenwaard

Avondrood in de Cloppenwaard


Op woensdag 30 juni is in het gemeentehuis een inloopbijeenkomst over de uiterwaarden ter hoogte van Werkendam, de Cloppenwaard / Kwellingen. In de uiterwaarden tegenover de Sasdijk en de Sleeuwijksedijk gaan vanaf komend najaar werkzaamheden plaatsvinden. In deze uiterwaarden wordt grond (zand en klei) ontgraven. Het gebied is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (een landelijk netwerk van waardevolle natuur, zie www.minlnv.nl/ehs). Op bepaalde plaatsen zal de Cloppenwaard natter worden. De bestaande waterplassen worden vergroot. De duinen langs de rivier, die vanuit landschappelijk, archeologisch en natuurlijk oogpunt het meest waardevol zijn, zullen ontzien worden. Met het beƫindigen van de agrarische pacht zal het beheer van het terrein anders worden. De natuur in de uiterwaarden krijgt de kans om zich te ontwikkelen.

Het weghalen van grond is noodzakelijk om het verlies aan waterberging door de kadeaanleg in de Beatrixhaven in het rivierbed te kunnen compenseren. In totaal gaat het om ongeveer 55.000 m3 waterberging. Na afloop van de ontgraving zal de Cloppenwaard net als nu een open gebied zijn, waarin liefhebbers kunnen rondstruinen. Er worden geen verharde paden aangelegd. De plaatsing van eventuele (klap- of klim)hekjes zal in nauw overleg met het waterschap en andere belanghebbenden gebeuren. Daarbij zullen we ook rekening houden met de plannen voor de dijkversterking van de Sleeuwijksedijk.