hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, August 04, 2010

Klachten over te helder water

Een karper, gevangen in de Woerkumse grachten

De wateren in Nederland worden te helder. Althans, dat menen sportvissers. Volgens Joram Bal van Sportvisserij Nederland wordt het door deze trend steeds moeilijker vissen.
Bergbeekjes Volgens de sportvisser zijn er op sommige plekken steeds minder vissen. ‘Helder water is natuurlijk op zich mooi, maar dat betekent ook minder biomassa, wat weer minder voedsel voor vis betekent. Bovendien zijn schoon water en helder water niet hetzelfde. De verschillende wateren verschillen veel en het is niet realistisch te denken dat ze allemaal kraakhelder moeten zijn. Nederland is een laag land met bijvoorbeeld de Rijn, het is normaal dat er sediment in meekomt. We moeten niet alleen maar bergbeekjes willen.' Kaderrichtlijn Albert van der Graaf van Waterschap Rivierenland: ‘het water is de afgelopen jaren inderdaad een stuk schoner geworden. Dat komt onder meer door internationale afspraken en bijvoorbeeld de EU kaderrichtlijn water. Er is sprake van een betere bedrijfsvoering, zoals onder agrariërs; de mest- en afvalstoffen worden op een schonere manier opgeruimd en het afvalwater wordt op een betere manier schoongemaakt. Belangenvereniging Zo is er onder meer schoner rivierwater en het moet nóg schoner! De sportvissers zijn slechts één belangenvereniging en als je het aan andere belangengroepen zou vragen, zouden ze alleen maar blij zijn met schoner water. Jammer dat de sportvissers het zo eenzijdig zien.’ Overigens vind Bal dat het helderdere water ook wel positieve punten met zich brengt, ook voor vissers, zoals de komst van meerdere vissoorten.

(Bron: Binnenlands Bestuur)