hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 15, 2012

De dijk van vier miljoen (2)

Overigens geeft het voorstel over financiering van de dijkversterking Steurgat/Bergsche Maasdijk een boeiend inkijkje in de staat van onze dijken.

Zo is eerste 700 meter bij de Bruine Kilhaven afgekeurd volgens de PKB (planologische Kernbeslissing); de volgende 900 meter is goedgekeurd. Polder Dertienmorgen inclusief forellenkwekerij, een stuk van 1400 meter behoort bij de PKB, maar is met aangepaste randvoorwaarden goedgekeurd. Voor het volgende stuk van 400 meter van polder Dertienmorgen is goedgekeurd met uitzondering van risico's op piping; de volgende 200 meter voldoet volgens de PKB weer met aangepaste randvoorwaarden.

Het dijkvak ter hoogte van Pontje Steur moet eveneens verzwaard worden


In polder Krijntjeswei gaat het om 100 meter PKB dat voldoet volgens voorwaarden met uitzondering van piping. Dan volgt 250 meter dat in de 3e toetsronde VTV (voorschriften toetsen op Veiligheid, toetscriteria behorend bij waterwet) is afgekeurd en 800 meter die vanwege de PKB is afgekeurd. Bij polder Middelland is een dijklengte van 950 meter goedgekeurd. Dan volgt Polder Jannezand die is afgekeurd in de 3e toetsronde VTV, maar nu wordt voorgefinancierd indien het AB instemt.

De dijk bij de Aakvlaai is over een lengt van 600 meter afgekeurd bij de 3e toetsronde VTV; nogeens 1500 meter is afgekeurd bij de PKB. De dijk bij de Kurenpolder is over een lengte van 1090 meter afgekeurd bij de PKB, maar voldoet met aangepaste randvoorwaarden.

Bent u er nog? Begrijpt u het nog?