hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 12, 2013

De Wakkere dijk van Poorter

Het was uiteraard niet alleen koek en ei tijdens de bijeenkomst voor het startschot van de vergraving van Munnikenland. R. Poorter, die tot aan de Raad van State bezwaar maakte tegen de plannen, was ook uitgenodigd voor het officiele moment. Uiteraard herhaalde hij zijn eerder kritiek. De waterstandsverlaging van 11 cm. noemde hij een aanfluiting. Wel leeft zijn idee voor de naamgeving van de 'Wakkere dijk' straks voort. Lang heb ik me afgevraagd waar die naam toch vandaan komt. Maar het is eigenlijk zo simpel. De 'wakkere' dijk is het tegengestelde van een slaperdijk. De huidige Nieuwendijk in het gebied, aangelegd in 1478 is sinds de aanleg van de deltadijk tussen Brakel en Slot Loevestein een slaperdijk. Straks wordt de delta dijk  afgegraven en wordt een nieuwe dijk aangelegd, de 'wakkere' dijk.

Dijkgraaf Bleker mag een handje helpen bij de vergraving van Munnikenland


Dijkgraaf Roelof Bleker legde in zijn toespraak ook de nadruk op de wakkere dijk. Een dijk die nooit slaapt en onze jarenlange beelden van dijken compleet zal veranderen. Want vee en bomen waren op een dijk altijd taboe; op de wakkere dijk mag het straks wel. De dijk wordt aangelegd als een soort tribune. Ook bij fort Steurgat in Werkendam wordt een nieuwe generatie dijk aangelegd; een zogenaamde groene kering, waarbij een wilgenveld dienst doet als golfbreker. In Streefkerk worden plannen gemaakt voor een klimaatdijk.