hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, April 04, 2013

Toekomstig beheer in de Noordwaard


Ad van Hees en Jan van Asseldonk ondertekenen de intentie overeenkomst






Staatsbosbeheer en de  Vereniging Gebruik en Beheer Noordwaard  (VGBN) streven er in de toekomst naar het beheer van de natte laag bekade polders en het intergetijdengebied in het doorstroomgebied Noordwaard uit te voeren. Afgelopen woensdag tekenden de partijen hiervoor een intentieovereenkomst. Staatsbosbeheer blijft eindverantwoordelijk voor de natuur- en waterstaatsdoelen. De VGBN gaat aan de slag met uitvoerende beheerwerkzaamheden. De wijze waarop deze samenwerking vorm krijgt wordt uitgewerkt in een beheerplan.

Realisatie doorstroomgebied
Met de herinrichting van de Noordwaard in het kader van Ruimte voor de Rivier wordt een doorstroomgebied gerealiseerd.  Het rivierengebied wordt beschermd tegen overstromingen en  levert tevens een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. Het doorstroomgebied blijft in eigendom van Rijkswaterstaat maar het beheer wordt uitbesteed. Voor het gehele Ruimte voor Riviergebied stelt Rijkswaterstaat dan ook een inrichtingsplan op. Natuurontwikkeling in combinatie met doorstoomcapaciteit in de winter is hierbij leidend.

Waterveiligheidsdoelstelling
Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van de aangrenzende – en functioneel met de Noordwaard verweven – gebieden zoals de Biesbosch en de Kleine Noordwaard. Op grond van de basisovereenkomst tussen het Rijk en Staatsbosbeheer van 19 december 2011 is Staatsbosbeheer de beoogd beheerder van dit doorstroomgebied. Ad van Hees, districtshoofd Benedenrivieren: ‘‘Middels deze overeenkomst wordt Staatsbosbeheer verantwoordelijk om in het doorstroomgebied de noodzakelijke waterveiligheidsdoestelling blijvend te realiseren. Dat is een mooie uitdaging! We zijn blij met deze mogelijke samenwerking met de VGBN. Als Staatsbosbeheer werken wij graag samen met lokale partners doordat het gebied grote betekenis voor ze heeft.’’ 

Agrarische bedrijfsvoering
Ook Jan van Asseldonk, voorzitter van de VGBN sprak zijn enthousiasme uit over deze intentieovereenkomst. ‘’Als vereniging van agrariërs in de Noordwaard zetten we ons in voor een gezonde agrarische bedrijfsvoering. Als onderdeel van deze bedrijfsvoering zien we de mogelijkheid  om met seizoensbegrazing en maaibeheer bij te dragen aan het beheer van het doorstroomgebied.’’