hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 26, 2013

De klompjes van Agnes

De boerenschuur aan de Nerzienweg met de klompjes


Klompjes aan een boerenschuur, een alledaags beeld in ons vlakke polderland. Maar juist het alledaagse biedt ons soms een blik op het bijzondere. Zo vergaat het ook de klompjes aan de schuur aan de Nerzienweg. Hoe lang ze daar hebben gehangen? Geen idee, maar nu staan ze in het Biesboschmuseum bij de expositie 'Dag Noordwaard'. Ontdekt door fotograaf Agnes van Noorloos (1980) die al lang door het gebied rondstruint en alle veranderingen vastlegt. Zo ook de klompjes, die verdwenen zouden zijn bij de sloop van de boerenschuur, als Agnes ze niet had ontdekt en per paar gefotografeerd.
 
De schuur aan de Nerzienweg was één van de cultuurhistorisch waardevolle objecten in de Noordwaard die moesten verdwijnen vanwege de plannen voor Ruimte voor de Rivier. De schuur stond wel hoog genoeg, maar de huidige eigenaar verhuisde naar elders omdat zijn boerderij te laag stond. Daardoor kwam de schuur leeg te staan. De boerenschuur was één van de oudste gebouwen in de Noordwaard en had een bijzondere spantconstructie. Ook was het telwerk aan de binnenzijde nog intact. De Rijkdienst van Monumentenzorg beoordeelde de schuur daarom als waardevol. De boerenschuur is één van de negen cultuurhistorisch waardevolle objecten die de Werkendamse Monumentencommissie zou willen behouden. “De schuur laat de ontwikkeling van de landbouw in het gebied zien. Zo is bijvoorbeeld ook de boerenschuur van De Jager aan de Galeiweg bijzonder. Net als de aardappelschuur bij polder Steenen muur”, zo vertelt Valentine Wikaart van de Monumentencommissie. Helaas zijn ze allen verdwenen.