Meer burgerparticipatie, meer zienswijzen?
Zijn burgerparticipatie en het indienen van zienswijzen communicerende vaten? Dus hoe meer inspraak, hoe meer reacties? Deze vraag kwam vanavond tijdens de commissie waterveiligheid naar boven drijven.
Reactie tijdens inspraakavond op 15 oktober 2019 |
Bij het dijkversterkingstraject Gorinchem - Waardenburg zijn dertig procent meer zienswijzen ingediend dan vooraf was verwacht. In totaal gaat het om 135 zienswijzen, die tot 699 te beantwoorden punten leiden. Dat is een forse toename en hoe kan dat? Al jaren wordt intensief met de omgeving gecommuniceerd over het dijkversterkingsproject en toch hebben veel bewoners een zienswijze ingediend.
Heemraad Hennie Roorda vertelde vanavond zelfs dat veel zienswijzen terecht zijn. Betekent dat dan dat het voortraject onzorgvuldig is geweest? Of is het juist zo dat al die burgerparticipatie tot zo'n grote betrokkenheid hebben geleid, dat ze juist nog eerder een zienswijze hebben ingediend? De heemraad heeft toegezegd dat een analyse wordt gemaakt van alle zienswijzen. Daarin wordt ook gekeken of mensen die juist intensief betrokken waren bij het proces veel zienswijzen hebben ingediend of dat het juist gaat om mensen die niet betrokken waren bij het voortraject van plannen maken.
Inspraak voor herinrichting Heuffterrein bij Vuren |
Bij het ontstaan van de eerste inspraaktrajecten in de jaren tachtig en negentig was vooral intentie dat overheden hoopten dat door inspraak het aantal bezwaren zou dalen. Mijns inziens een wat enge basis voor het inrichten van inspraaktrajecten. De intentie moet vooral zijn dat we door inspraak en participatie tot betere plannen komen. Als dat straks het resultaat is van de 135 ingediende zienswijzen dat is dat alleen maar winst.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home