hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 08, 2020

Een waterschapsweekje

 Vrijdag mocht ik een enquete invullen over het werk als AB lid bij Waterschap Rivierenland. Met uiteraard de vraag hoeveel uur je gemiddeld aan het bestuurswerk besteed. Ik heb ingevuld dat dit gemiddeld 5 tot 10 uur is.

Vergadering van Waterschap Rivierenland in 2018


Deze week is die limiet ruimschoots overschreden. Het begon al op zondag 1 november met het lezen van stukken voor de vergadering van de commissie Waterveiligheid. De vergadering zelf (via zoom) op 2 november duurde 3,5 uur. Dinsdag idem dito; naast de voorbereiding van de commissie Middelen als voorzitter duurde vergadering ook 3,5 uur. Donderdagmorgen heb ik even meegekeken met de uitreiking van de prijs Pro Flora Securitate voor het Brabants Landschap. De prijs wordt uitgereikt voor meer biodiversiteit op bloemrijke dijken. Die dijken zijn niet alleen een lust voor het oog om te zien, maar ook heerlijk om over te fietsen. Recent is een onderzoek gestart van Radboud Universiteit in Nijmegen naar biodiversiteit op onze dijken. De prijs werd toegekend aan Brabants Landschap voor de polder bij Giessen en natuurgebied de Struikwaard. Met bijzondere diersoorten zoals het icarusblauwtje, die graag mag zonnen tegen de dijk. 

Waterschap Rivierenland werkt aan een nieuw peilbesluit voor Alm en Biesbosch


Donderdagavond was er een informatieavond over een nieuw peilbesluit in het Land van Heusden en Altena; het gebied telt 151 peilvakken. In 38 van de peilgebieden werden de laatste jaren 'praktijkpeilen' gehandhaafd, die nu in het peilbesluit worden opgenomen. In 24 peilgebieden wordt een hoger winterpeil van vijf centimeter opgenomen. Van die 24 gebieden is in één peilgebied een hoger peil wenselijk vanwege de natuur in dat gebied. In twee gebieden wordt het peil tien centimeter hoger. Verder wordt in het gebied gewerkt aan het opnemen van de B watergangen in de legger. Tot slot heb ik vrijdag een uurtje meegeluisterd naar een webinar over de Waterschapsspiegel. Boeiend om te zien hoeveel data beschikbaar zijn van alle waterschappen. Alles bij elkaar toch minimaal tien uur waterschapswerk deze week.