hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 08, 2020

We moeten ons (water) erfgoed laten zien

Vandaag was opnieuw een overleg gepland van de werkgroep cultuurhistorie van Waterschap Rivierenland om samen te werken aan een beleidskader cultuurhistorie. Een mooie klus, want zonder erfgoed zijn we spoorloos. 

De bodebus de Overwaard uit ca. 1730


Uit een summiere inventarisatie blijkt dat we als waterschap een schat aan erfgoed hebben. Niet alleen een papieren archief maar eindeloos veel meer. De dijken met de dijkpalen en dijkmagazijnen; werelderfgoed zoals Kinderdijk en binnenkort ook Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Waardhuis in Kinderdijk compleet met inventaris zoals de hensbekers. Maar ook in de ontginning van het landschap en onze watersystemen is onze geschiedenis af te lezen. Cultuurhistorisch beleid draagt ook bij aan het waterbewustzijn, maar kan ook bijdragen aan gebiedsontwikkeling. En als bestuurders hebben we ook de opdracht om als een rentmeester zorg te dragen voor ons erfgoed. Al met al hebben we vanmiddag weer stappen gezet op weg naar dat beleidskader cultuurhistorie. 

De bodebus van de Nederwaard

En dan heb ik vanmiddag ook weer iets nieuws geleerd. Zo werd in de presentatie een afbeelding getoond van een bodebus. En daar had ik nog niet eerder van gehoord. Gelukkig ben ik in het bezit van het boek 'Vergaard, bewaard, beheerd' met daarin de beschrijving van het cultuurbezit van het hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. En daar worden die bodebussen beschreven. Een bodebus is van oudsher een onderscheidingsteken van een bode in dienst van een overheidsinstelling. Wat mooi dat deze bijzondere voorwerpen bewaard zijn gebleven. 

Glas met het Wapen van Waterschap Rivierenland


En dan spraken we tot slot nog even kort over het wapen van Waterschap Rivierenland, dat is toegekend door de Hoge raad van adel. Dat kwam me aanvankelijk onbekend voor, maar ik had het toch al eerder gezien op een glas dat AB leden kregen bij hun afscheid in 2019. Maar dat wapen zou best wat vaker gebruikt mogen worden door het waterschap, zo stelde onze secretaris directeur Kees Vonk voor op initiatief van onze dijkgraaf. Al met al een mooie oogst van deze vergadering.