hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, March 09, 2023

Gemaal de Neust in Tricht laat de gelaagdheid van 750 jaar waterschapsgeschiedenis zien

Wie soms om het hoekje van de tijd wil kijken, kon vandaag zijn hart ophalen in Tricht bij de officiële opening van het gemaal de Neust. Voor het schattige oude gemaaltje uit 1926 ligt een deel van het gewelf van de oude sluis uit 1558. Achter het gemaal staat nu het nieuwe gemaal, zo omspant dit ensemble maar liefst 465 jaar waterschapsgeschiedenis.

In een oogopslag zie je 465 jaar waterschapsgeschiedenis bij De Neust


Het gemaaltje uit 1926 heeft wel iets van een poppenhuis, het werd in 1926 gebouwd als elektrisch gemaal, ter vervanging van een ouder stoomgemaal. Met kenmerken van de Amsterdamse school is het thans een rijksmonument, niet meer dan terecht dat we als bestuur in februari 2019 besloten tot behoud van het gemaal en de bouw van een nieuw groter gemaal achter het bestaande gemaaltje. Het unieke aan het nieuwe gemaal (ontwerp van architect Anne Duizer uit Rijswijk) is dat het zowel water in- als uit kan laten vanuit de Bisschopsgraaf naar de Linge; ooit de vaarroute van Den Bosch naar Utrecht. 

Heemraad Mathieu Gremmen met de familie Verschuer van Marienwaerdt

Het gemaal is belangrijk om de fruitteelt in het gebied bij nachtvorst of droogte van voldoende water te voorzien, maar ook om bij hevige regenval het water vanuit Culemborg te kunnen wegmalen. Het nieuwe gemaal heeft een capaciteit van 264 kuub per minuut. Verder zijn een vistrap en ijsvogelwand aangebracht. De vistrap bij het gemaal lost één van de laatste barrieres op voor vissen die vanaf Gorinchem via de Linge naar Doornenburg willen zwemmen. 

De Bisshopsgraaf mondt voorbij het gemaal uit in de Linge


Loco-dijkgraaf Mathieu Gremmen mocht het gemaal officieel openen, Een eerdere opening was uitgesteld door het onverwachte overlijden van baron en buurman Frans Verschuer van Ldndgoed Marienwaardt. Hij was volop betrokken bij de nieuwbouw van gemaal de Neust, maar heeft de opening niet meer mee mogen maken, mooi dat Mathieu Gremmen daar nog aan refereerde, alvorens hij de openingshandeling verrichtte samen met enkele leden van de familie Verschuer van Marienwaerdt. Sinds de eerste plannen voor de nieuwbouw en vandaag zijn vijf jaar verstreken. Verder is het opmerkelijk dat vlak voor de waterschapsverkiezingen in 2019 het bestuur het plan goedkeurde en nu vlak voor de waterschapsverkiezingen van 2023 de officiele opening plaatsvond. 

Plaquette van polderdistrict Lek en Linge