hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 14, 2007

Dag 133: Willem Drees


Willem Drees (Amsterdam, 5 jul 1886 - Den Haag, 14 mei 1988) was minister-president voor voor de PvdA Hij wordt door menigeen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politic. Onder zijn leiding vonden zowel de dekolonisatie als de wederopbouw van Nederland plaats. Drees was een overtuigd sociaaledemocraat, maar wel zeer pragmatisch ingesteld ('niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk').
Drees was heel populair en was bekend als Vadertje Drees. Hij was de initiator van diverse sociale wetten. Als minister van Sociale Zaken legde hij al in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de grondslag van sociale wetgevingen. Vandaar ook de uitdrukking: Hij trekt van Drees. Tien jaar later loodste minister Suurhoff zijn Algemene Ouderdomswet door het parlement. In de jaren '70 brak Drees met zijn partij, de PvdA, uit onvrede over de in zijn ogen steeds radicalere en onrealistischer koers van de PvdA onder invloed van Nieuw Links.