hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 18, 2007

Dag 318: Schrijven als hobby

Schrijven als hobby


De brievenbussen van uitgeverijen zouden wel eens kunnen gaan uitpuilen. Want zo'n 93.000 hobbyschrijvers zijn van plan om hun manuscript naar een uitgeverij te sturen. Dat blijkt uit het Trouw Schrijfonderzoek 2007, een representatief onderzoek onder 2.622 personen, uitgevoerd door TNS NIPO.


Eén van de opvallendste conclusies is dat er meer mensen zijn die over schrijven fantaseren, dan mensen die het ook daadwerkelijk doen. Al zijn dat er ook al heel veel: ruim 1 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder schrijven als hobby. Nog eens 1,5 miljoen doen dat nu niet, maar zeggen het wel van plan te zijn. Zij voelen zich mogelijk aangetrokken tot de romantiek van het schrijven, maar kunnen voor de activiteit zelf (nog) geen tijd of enthousiasme opbrengen.
Het populairste genre is het blog op internet: daaraan wijdt 35 procent van de hobbyschrijvers zich. Maar ook het dagboek (30 procent), gedichten (26 procent), korte verhalen (24 procent) en de brief (22 procent) zijn populair. Aan het grote project van een roman waagt slechts 4 procent van de schrijvers zich. Er zijn meer vrouwen dan mannen die schrijven als hobby. Ruim 40 procent van de amateurschrijvers is jong (18 tot 34 jaar). Verder zijn ze relatief hoog opgeleid en welgesteld. De helft besteedt gemiddeld niet meer dan twee uur per week aan schrijven; 15 procent schrijft wekelijks tien uur of meer.