hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 29, 2008

Dijkdoorbraak een succes!?


De eerste resultaten van de geforceerde dijkdoorbraak in de provincie Groningen worden eind oktober bekend. Dat meldt de directeur van de stichting IJkdijk maandag. De honderd meter lange en zes meter hoge testdijk begaf het zaterdagmiddag. Wouter Zomer, directeur van stichting IJkdijk, geeft aan dat het onderzoek deze week een nieuwe fase ingaat. "Het veldwerk zit er nu op, de komende weken worden alle gegevens geanalyseerd en vergeleken." Sinds donderdag werd water achter de dijk gepompt. Iedere dag is de druk op de waterkering iets vergroot, waarna hij zaterdag bezweek.

Tijdens de proef zijn sensoren getest die moesten meten wat zich binnen de dijk afspeelde voordat de waterkering sneuvelde. De komende weken moet duidelijk worden welke sensoren in de toekomst gebruikt kunnen worden om dijken in de gaten te houden. Volgens Zomer hebben de sensoren 'een schat' aan gegevens opgeleverd. De testdijk stond in een polder ten zuiden van Nieuweschans. In de stichting IJkdijk zijn onder meer TNO, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer vertegenwoordigd. Daarnaast doen ongeveer vijftig bedrijven mee aan de proef.