hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 19, 2008

Vrouwen in waterschap Rivierenland


Op de kieslijsten van Waterschap Rivierenland voor de Waterschapsverkiezingen staat elf procent vrouwen. Dat blijkt uit de voorlopige lijst van die 19 september bekendgemaakt werd, deze lijst wordt 24 september definitief vastgesteld. In totaal werden 138 kandidaten ingeschreven voor de waterschapsverkiezingen verdeeld over tien kieslijsten. Van de tien kieslijsten zjin er drie partijen die helemaal geen vrouw op de lijst hebben. Dit zijn Huiseigenaren, SGP en de vereniging Kleine Kernen Gelderland.

Er zijn op dit moment 26 Waterschappen. Volgens de Emancipatiemonitor van 2006 is slechts 12 % van de bestuursleden van de waterschappen een vrouw. Dat is onevenredig weinig. Waterbeheer is van groot belang in ons land en gaat niet alleen mannen aan. Ook het kabinet vindt dit percentage te weinig en streeft naar een verhoging tot minimaal 30% in 2009.

CDA Rivierenland heeft op haar lijst twee vrouwen geplaatst. Dit zijn Hannie Visser-Kieboom uit Werkendam en Nel Vink-Anker uit Vianen. Beiden willen zich inzetten voor meer vrouwen in het Waterschap voor een meer evenredige verdeling tussen man en vrouw. Samen doen ze dan ook een oproep een vrouw te stemmen om het percentage vrouwen in het Waterschap op te krikken.