hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 12, 2008

Kort geding Waterschapsverkiezingen op 3 november


De stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet heeft een kort geding aangespannen tegen het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het kort geding dient op maandag 3 november om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. Als de rechter de vordering toewijst, wil de stichting ook de andere waterschappen in kort geding dagvaarden als zij zich niet naar de uitspraak schikken.

De Stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet wil dat het waterschap bij de waterschapsverkiezingen afziet van de huidige briefstemprocedure. Bij de briefstemprocedure wordt het stembiljet door de kiezer ingevuld en in een retourenvelop teruggestuurd naar het waterschap. De stichting is van mening dat het stemgeheim van de kiezer odor de methode van stemmen kan worden geschonden.

Ook vindt de stichting dat geen sprake is van een werkelijk geheime stemming, zoals de Waterschapswet die voorschrijft. Zij baseren dit op het gegeven dat de waterschappen bij het tellen van stemmen gebruik maken van codes op de stembiljetten. De codes zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer. Volgens de stichting kan zo de politieke voorkeur van de deelnemende kiezers bekend worden. Overigens gaat de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet daarbij voorbij aan het feit dat de persoonsgegevens worden ontkoppeld van het stembiljet vóórdat de stem wordt geteld. De gesuggereerde relatie kan daarom in de praktijk niet worden gelegd.

Wij vertrouwen stemcomputers niet beoordeelt de huidige briefstemprocedure als 'onrechtmatig' en heeft de waterschappen in een brief gevraagd om van deze manier van stemmen af te zien. De waterschappen hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van hun briefstemprocedure en zien geen aanleiding de stemprocedure te wijzigen. Door de strenge maatregelen die zijn genomen om het stemgeheim te garanderen, voldoet de briefstemprocedure volledig aan de wettelijke voorschriften van de nieuwe Waterschapswet. Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.