hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 17, 2008

Rivierenland in top vijf dure waterschappen



Inwoners van Waterschap Rivierenland betalen 177,72 euro aan Waterschapslasten. Rivierenland staat daarmee in de top vijf van dure waterschappen. Het duurste Waterschap is Zeeuws Vlaanderen met een tarief van 324,53 euro. Het goedkoopste Waterschap is Reest en Wieden dat nog geen 30 euro per inwoner in rekening brengt. Waterschap Rivierenland zit met het bedrag van 177,72 euro ruim boven het gemiddelde van 137 euro. Vereniging Eigen Huis heeft ook gekeken naar het eigen vermogen van de Waterschappen. Rivierenland scoort hierbij een 14e plaats met een eigen vermogen van 52,90 euro per inwoner.

Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) naar jaarverslagen van waterschappen over 2007. Deze verschillen zijn onverklaarbaar, vindt Vereniging Eigen Huis. Daarom eist de vereniging dat er een landelijke rekenkamer wordt ingesteld die de waterschapsfinanciën gaat onderzoeken.

www.eigenhuis.nl

Wat gaat het CDA doen aan die hoge lasten? Uit het verkiezingsprogramma:

De tariefontwikkeling dient gematigd te zijn en moet de stijging beperkt blijven tot maximaal de inflatie, zodat de lasten voor de burgers betaalbaar blijven en de taakuitoefening haalbaar. Alleen bij aanwijsbare calamiteiten kan daarvan worden afgeweken. Alleen de investeringen voor de veiligheid tegen overstromingen worden uit de rijksmiddelen betaald, terwijl de kosten voor beheer en onderhoud weer worden betaald uit het eigen belastingsysteem. Het CDA wil deze eenvoudige en heldere verdeling van de kosten handhaven.