hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 23, 2008

Evenredige verdeling(2)?



Bij de Waterschapsverkiezingen in 2005 was nog sprake van het kieskringen in Rivierenland, zo werd voorkomen dat dunner bevolkte gebieden niet meer vertegenwoordigd zouden zijn in het bestuur van het Waterschap. In totaal waren er vijf kieskringen. Als we kijken naar de verkiezingsuitslag van 2008 dan wordt die vrees nog niet bewaarheid. Kieskring 1 heeft ca. 175.000 inwoners en zou zo uitkomen op zes van de dertig bestuursleden. In werkelijkheid zijn er vijf bestuursleden uit dat gebied afkomstig. In kieskring 2 (Betuwe) met ca. 120.000 inwoners zouden vier bestuursleden afkomstig moeten zijn, in werkelijkheid zijn het er zes. Kieskring 3 (Alblasserwaard en Vijfheerenlanden) heeft ca. 225.000 inwoners, goed voor zeven bestuursleden; in werkelijkheid zijn het er negen. Kieskring 4 (Land van Maas en Waal) telt ca. 315.000 inwoners, goed voor tien zetels; in werkelijkheid zijn het er zes. Kieskring 5 (Bommelerwaard en Land van Heusden en Altena) heeft 100.000 inwoners en zou daarmee uitkomen op drie bestuursleden. Het werden er uiteindelijk vier. Vooral de vertegenwoordiging van kieskring 4 is opmerkelijk, enige verklaring lijkt toch dat in een stad als Nijmegen minder gestemd wordt. Tijdens ons bezoek aan de markt tijdens de verkiezingscampagne was er ook weinig animo voor de Waterschapsverkiezingen. Misschien verandert dat nog als ze ook daar meer Waterschapsbelasting moeten betalen.

De berekeningen voor dit artikel zijn slechts globaal omdat ik niet van elke kieskring exact het inwoneraantal kon vaststellen. Verder zijn tevens de aangewezen zetels meegeteld.