hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 07, 2009

Olietank in sloot gedumpt



Onbekenden hebben in een sloot langs de Langerakseweg in Brakel een grote olietank met een inhoud van ca. 3000 liter gedumpt. Gebleken is dat tientallen liters olie uit de tank in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen. Waterschap Rivierenland heeft direct actie ondernomen om verdere milieuschade te voorkomen.

Een passant ontdekte de lekkende olietank in de sloot en alarmeerde zaterdag 4 april de gemeente Zaltbommel. Deze schakelde het waterschap in. Een door het waterschap ingeschakeld bedrijf heeft ter plaatse allereerst de sloot afgedamd om verdere verspreiding van de weglekkende olie te voorkomen en de milieuschade te beperken. Vervolgens is de tank uit de sloot getakeld en afgevoerd. Hierna is door het bedrijf de olie in de sloot afgezogen en de vervuilde grond en aangetaste begroeiing van de slootkanten afgeschraapt en afgevoerd. Ook zijn monsters genomen van de inhoud van de tank. Vrijwel zeker gaat het om huisbrandolie.

Het waterschap is in samenwerking met de gemeente Zaltbommel een onderzoek gestart naar de herkomst van de olietank en de veroorzaker van de milieuschade. Het vermoeden bestaat dat de tank met een vrachtauto of een platte kar is aangevoerd en bewust via het talud in de sloot is geduwd. Het waterschap doet een dringende oproep aan iedereen die informatie kan verschaffen over dit milieu-misdrijf (bijvoorbeeld over het uitgraven, het transport dan wel het dumpen van deze tank), om dit aan het waterschap te melden via telefoon 0344-649410. U kunt uw melding ook anoniem doen via ‘meld misdaad anoniem’ telefoon 0800-7000.