hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 22, 2009

Fort Steurgatdijk (2)


















Door nog meer wilgen en een dijk wordt het fort straks onzichtbaar

De dijk om Fort Steurgat kan mogelijk met een meter verlaagd worden, indien Waterschap Rivierenland instemt met een innovatieve oplossing. Door de aanleg van een wilgengriend met een breedte van 80 meter langs de voet van een dijk, worden golven van 1 meter met 80 procent gereduceerd. Dit blijkt uit modelstudies van Rijkswaterstaat. De nieuwe dijk rond Fort Steurgat is een pilotproject voor deze innovatieve oplossing, de dijk moet dan 4,25 meter + NAP worden. De dijk komt overigens strak om het fort te liggen. Met de dijk verdwijnt nog meer van de cultuur historische waarde van het fort, er is straks geen vrij schootsveld meer, ook door de bouw van de woningen in het fort is natuurlijk al veel van die waarde verloren.
Voor de bewoners van het fort is een minder hoge dijk uiteraard positief. Wel komt de vraag op of grienden langs de uiterwaarden straks nog wel gekapt gaan worden, als blijkt dat zij zorgen voor minder hoge golven.