hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 31, 2009

Richtlijnen waterkwaliteit niet nageleefd



WERKENDAM - De wettelijke richtlijnen en voorschriften voor de Nederlandse waterkwaliteit worden niet goed gehandhaafd.

Dat constateert RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken, in het jaarverslag dat maandag wordt gepresenteerd. In het Maaswater zitten nog steeds te veel stoffen die problemen opleveren voor de drinkwaterbereiding.


Volgens RIWA zijn de ongewenste hoeveelheden onkruidbestrijdingsmiddelen zoals het middel glyfosaat al jaren een knelpunt. Ook de resten van medicijnen die in urine zitten, vragen in toenemende mate aandacht, zo constateert de organisatie. De hoeveelheid hiervan in het Maaswater is de afgelopen jaren aanmerkelijk toegenomen.
Volgens directeur Job Verheijden doen de problemen zich ook voor in andere rivieren die dienen als drinkwaterbron. De organisatie heeft het rapport aangeboden aan de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat.
In de provincie Utrecht wordt het afval- en oppervlaktewater de komende maanden onderzocht op medicijnresten. Drie waterschappen en twee drinkwaterbedrijven in de regio brengen het probleem in kaart en zoeken naar oplossingen om de stoffen er vroegtijdig uit te kunnen filteren.
Bron ANP