hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, October 01, 2009

Het kassendebat


in Huis Brakel werd woensdagavond het grote kassendebat van de Bommelerwaard gehouden door het Brabants Dagblad. Dit vanwege een herstructureringsplan in het gebied om tot concentratielokaties te komen aan de A2 en bij Zuilichem. Ook Waterschap Rivierenland is betrokken bij die planvorming en neemt deel in de gemeenschappelijke regeling van Zaltbommel, Maasdriel en de provincie Gelderland. Het lijkt een vreemde combinatie maar het Waterschap heeft wel degelijk belangen bij de herstructurering. Allereerst vanwege het belang van de terugdringen van emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die de waterkwaliteit aantasten. Ook komt door de herstructurering mogelijk grond vrij voor de inrichting van natuurvriendelijke oevers in het kader van Kaderrichtlijn Water en Nationaal Bestuursakkoord Water maatregelen.

Waterschap Rivierenland voert in elk geval een onderzoek uit tussen juni 2010 tot medio 2011 naar de mogelijke relatie tussen de emissie van probleemstoffen uit de grondgebonden glastuinbouw en de lokale kwelsituatie bij Zuilichem-Oost. Kosten voor het onderzoek worden geraamd op 234.000 euro, de provincie betaalt de helft. Voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers wordt 230.000 euro begroot. Het voorstel komt in de commissievergadering Waterketen van 6 oktober in Tiel aan de orde.