hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 19, 2010

Drie ton voor gemetselde toogduiker




Waterschap Rivierenland wil drie ton uittrekken voor restauratie van een gemetselde toogduiker aan de Heemstraweg bij Poederoijen. Het voorstel wordt vrijdag 23 april besproken in het Algemeen Bestuur.


In de Nieuwendijk net naast de Heemstraweg ten noorden van Poederoijen ligt een uit 1849 daterend damsluisje. Nadat er een nieuwe dijk om het Munnikenland was aangelegd, verloor het sluisje zijn uitwateringsfunctie. Het sluisje maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de nominatie om aangewezen te worden als rijksmonument.
Van dit sluisje zijn twee vleugelwanden aan de oostzijde onderuitgezakt en de frontmuur vertoont ernstige scheuren en dreigt om te vallen. Het damsluisje (gemetselde toogduiker met houten deuren) maakt onderdeel uit van het complex van het voormalig gemaal Mansveld, dat in 1975 buiten gebruik is gesteld.


Herstel van het damsluisje kan voor dit moment niet langer wachten, twee vleugelwanden aan de oostzijde zijn onderuitgezakt, de frontmuur vertoont ernstige scheuren en dreigt om te vallen. Daarnaast is deze duiker de enige afvoer voor het westelijk gelegen peilvak. De uitvoering is gepland vanaf begin juni van dit jaar. Het uiterlijk van de duiker blijft zoveel als mogelijk hetzelfde. De 2 houten deuren in de sluis worden niet vervangen omdat zij voor de waterbeheersing geen functie meer hebben.

1 Comments:

At 2:12 PM, Anonymous Wiebe B. de Ringh said...

En? Welk besluit is genomen. Wel of niet beschikbaar stellen van het benodigde geldbedrag?

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home