hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 10, 2010

Van boerenland naar doorstroomgebied

Rattenvanger Teus van den Heuvel werkt bij Waterschap Rivierenland, met zijn gezin moet hij verkassen in de Noordwaard vanwege de ontpoldering

De Commissie Geschiedschrijving Noordwaard presenteert donderdag 4 november om 15.30 uur in het Biesboschmuseum het boek ‘Van boerenland naar doorstroomgebied. De Noordwaard in de Brabantse Biesbosch’. Het eerste exemplaar van dit boek wordt door de auteur, dr. Cees de Gast, overhandigd aan de burgemeester Carla Breuer.

De dunbevolkte Noordwaard moet worden ontpolderd, wordt doorstroomgebied om het rivierwater sneller te kunnen afvoeren naar de Noordzee, want de rivieren hebben in de toekomst ruimte nodig. De overheid gaat ervan uit dat door de te verwachten klimaatverandering het rivierwater zal gaan stijgen. Daarom streeft de overheid naar minimaal 30 centimeter waterstanddaling bij Gorinchem. De plannen, die uiterlijk in 2015 moeten zijn gerealiseerd, hebben grote gevolgen voor de bewoners van de Noordwaard.

Dit bracht enkele bewoners op de gedachte om de persoonlijke verhalen van 26 Noordwaardbewoners met hun gezinnen te laten vastleggen. Ze vertellen over het verleden van hun families. Over de crisistijd in de jaren ’30, gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, overstromingen, de voortdurende verhuizingen. Sommige families wonen er al wel drie generaties lang, andere betrekkelijk kort.

Emotioneel moeilijk te verwerken

De door Cees de Gast geïnterviewde Noordwaardbewoners vertellen over wonen en werken, voor- en tegenspoed, lief en leed. Velen van hen moeten vertrekken als gevolg van de herinrichting van de Noordwaard. Dat is emotioneel moeilijk te verwerken. Ze vragen zich af hoe de toekomst er uit zal zien. Waar vinden ze een nieuwe woning, op welke termijn en wat zijn de financiële gevolgen? De interviews met deze personen vonden plaats in 2007, 2008 en 2009, de jaren van onzekerheid, toen velen nog nauwelijks wisten waar ze aan toe waren. Terwijl hun werk ‘gewoon’ doorging, werden ze geconfronteerd met heel veel vragen.

Fotograaf Hans Werther heeft bij de verhalen het landschap van de Noordwaard, met de boerderijen en de gezinnen, in prachtige beelden vastgelegd. De uitgave bevat tevens een beknopte geschiedenis van de Brabantse Biesbosch.

Opgedragen aan alle Noordwaardbewoners

De Commissie Geschiedschrijving Noordwaard draagt dit boek op aan alle bewoners van de Noordwaard. Als herinnering aan een bijzondere periode in hun leven. De uitgave was hun initiatief en het zijn hun verhalen.

De uitgave is vanaf 4 november voor € 24,50 verkrijgbaar bij het Biesboschmuseum (www.biesboschmuseum.nl), in de regionale boekhandels en bij de auteur (c.degast1@hetnet.nl). ISBN: 978-90-9025368-8.