hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 28, 2010

Biesbosch en Kinderdijk



De Biesbosch en Kinderdijk zijn door het Nationaal Historisch Museum bestempeld tot ‘plaats van herinnering’. Het Nationaal Historisch Museum wil elk jaar een serie historische locaties op fysieke en digitale wijze ontsluiten, gekoppeld aan promotionele en educatieve activiteiten. Geleidelijk ontstaat zo een groot netwerk van ‘plaatsen van herinnering’, verspreid over heel Nederland en delen van het buitenland. Het museum werkt hiervoor samen met lokale instellingen, gemeenten en provincies.
In 2010-2011 staat de geschiedenis van land en water aan de basis van de selectie. De redactie koos vijfenveertig historische locaties aan de hand van het thema Land en water, een van de zes werelden van het Nationaal Historisch Museum en onderwerp van de Week van de Geschiedenis van 16 tot en met 24 oktober. De Biesbosch is gekozen vanwege de Sint Elisabethsvloed van 19 november 1421. De naam Kinderdijk heeft alles te maken met de Sint Elisabethsvloed. De naam zou ontstaan zijn nadat een wiegje met kind tegen de dijk aanspoelde tijdens die stormvloed. het wiegje werd in evenwicht gehouden door een kat. De molens van Kinderdijk zijn kenmerkend voor Nederland en speelden een cruciale rol in de omgang van Nederland met het water. Ze werden gebruikt voor de inpoldering, maar ook in de industrie. Nergens vind je zo veel molens bij elkaar als bij Kinderdijk, negentien stuks. Ze zorgden voor droge voeten in de Alblasserwaard. De molengang van Kinderdijk staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Het project Plaatsen in Nederland start in het voorjaar van 2011 op vijfenveertig locaties. Op die plaatsen vindt het publiek historische informatie, fysiek en digitaal ontsloten. Centraal staan de gebeurtenis, de plek en de historische context. Wat is waar en wanneer gebeurd? Waar bevinden zich de zichtbare of tastbare sporen? Het publiek maakt kennis met persoonlijke verhalen van betrokkenen die de geschiedenis hier hebben beleefd en kan ook de eigen geschiedenis van die plek toevoegen aan de informatie. Voor een aantal plekken wordt jaarlijks een nieuwe ‘collectie’ gemaakt: een gedicht, film of optreden dat extra aandacht vraagt voor de locatie. Een speciaal ontwikkelde website (plaatsen.innl.nl) is het centrale punt waar alle informatie samenkomt.
Elk jaar worden ongeveer vijftig locaties toegevoegd, steeds aan de hand van het thema van de Week van Geschiedenis. Zo komen uiteindelijk alle belangrijke plaatsen in Nederland aan de beurt. Dan zal het netwerk zich uitstrekken over heel Nederland en delen van het buitenland. Het Nationaal Historisch Museum zal ook wandel-, fiets- en autoroutes aanbieden.
http://www.innl.nl/