hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 15, 2011

Waterschap Rivierenland schaft Rekenkamercommissie af

Een dichte klep van het tunneltje in de Werkensedijk


Met de kleinst mogelijke meerderheid van 15 voor afschaffing en 13 tegen heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland de Rekenkamercommissie afgeschaft. De rekenkamercommissie ging van start in 2007 en was een samenwerking met Amstel, Gooi en Vecht, Rijnland, Rijn en IJssel en Veluwe. Ook Waterschap Veluwe staakte overigens haar deelname aan de rekenkamercommissie in februari 2011. Is het erg dat de rekenkamercommissie is afgeschaft? Het is natuurlijk de enige onafhankelijke instantie die in opdracht van de Algemeen Bestuur een onderzoek kan uitvoeren naar beleid en uitvoering van het waterschap. Met het afschaffen van de rekenkamercommissie verliest het Algemeen Bestuur dus een instrument, dat ze zelf opdrachten kan geven voor nader onderzoek. Uiteraard is er ook sprake van interne controle, maar dan wordt het toch zoiets als de slager die zijn eigen vlees keurt. Dus met de afschaffing gaat wel een controle instrument verloren.

Tijdens de discussie in de vergadering van het Algemeen Bestuur kwam ook naar voren dat er nogal wat schortte aan de communicatie tussen de rekenkamercommissie en het algemeen bestuur. Ook zagen enkele voorstanders het liefst een maximum budget en kleinschaliger onderzoeken. Compromis voorstellen zoals een ad hoc commissie of een voorzetting voor voorlopig twee jaar haalden het uiteindelijk niet. 

Voor stemden LRR, CU/SGP, PvdA, Water Natuurlijk en Fre Vorselmans
Tegen stemden VVD, Algemene Waterschapspartij, CDA, Jan Hak (bosschap), Huiseigenaren en ongebouwd en bedrijven.