hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 04, 2011

13 of 30 cm waterstandsverlaging?

30 of 13 cm. waterstandsverlaging bij Gorinchem?
 
In de 17e Voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier worden op pagina 9 en 10 van de rapportage, hoofdstuk 2.3., raakvlakken met andere ontwikkelingen besproken. Het gaat dan vooral om het raakvlak tussen het NURG-programma en Ruimte voor de Rivier. Er blijken zeven NURG-projecten te zijn die géén onderdeel van Ruimte voor de Rivier zijn, maar desondanks toch een bijdrage leveren aan de PKB-taakstelling. Eén van die NURG-projecten is het Natuurontwikkelingsproject Noordwaard (NOP), dat een bijdrage zou leveren van 17 cm aan de PKB-taakstelling.
 
In de PKB staat dat de taakstelling 30 cm peilverlaging nabij Gorinchem bij maatgevend peil is. In het MER-rapport staat dat het NOP een niet noemenswaardige bijdrage levert aan de taakstelling, hooguit enkele centimeters. In de gekozen PKB-maatregel blijkt de realisatie uiteindelijk 34 cm te zijn, 4 cm méér dan de taakstelling, hetgeen in het verweerschrift van de Minister een 'nipte' overschrijding genoemd wordt. 17 + 34 = 51. Dat is niet 'nipt' te noemen, maar zeer royaal. Het zal toch niet zo zijn dat de ontpoldering van de Noordwaard ons opgelegd wordt tegen de achtergrond dat er nog een aanvullende taakstelling overblijft van slechts 13 cm i.p.v. 30 cm? Maar aan de andere kant: het staat wel in de voortgangsrapportage die de staatssecretaris van I&M naar de Tweede Kamer gestuurd heeft en die informatie moet per definitie waar zijn want anders begaat de staatssecretaris een politieke doodzonde.