hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 11, 2012

Regio archeoloog vraagt om alertheid in Noordwaard

De Noordwaard voor de ontgravingen in de kleine Noordwaard en  de grote Noordwaard



Regio archeoloog Leonie Weterings-Korthorst vraagt iedereen zijn ogen en oren goed open te houden bij de ontgravingswerkzaamheden voor de Ontpoldering van de Noordwaard. Er is een archeologisch vooronderzoek geweest in het 455 ha grote gebied op basis waarvan een werkwijze is bepaald m.b.t. archeologie. Op de selectie van de zones voor grondig archeologisch onderzoek, zones die passief archeologisch worden begeleid en de selectie van zones heeft de regio archeoloog geen invloed gehad omdat hogere overheden hierover beslissen. Sommige zones zijn wat haar betreft archeologisch riskant, d.w.z. dat deze zones onterecht zijn afgeschreven en dat er wel degelijk archeologische resten aangetroffen zouden kunnen worden tijdens de werkzaamheden.

De uitvoerders van de werkzaamheden zijn, voor zo ver bekend, geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten en hen is verplicht dit te melden bij het Meldpunt Archeologie Noordwaard. Wij trekken deze meldingsplicht graag wat breder en vinden dat de meldingplicht conform artikel 53 Monumentenwet sowieso van kracht is.

Maar iedereen kan vondsten melden bij het meldpunt; hoe meer ogen en oren, hoe beter. Mocht u bij de werkzaamheden e.e.a. opmerken, aarzel dan niet om dit meteen te melden zodat eventuele archeologische resten toch nog onderzocht kunnen worden. Het meldpunt archeologie is bereikbaar via 033-2779200 en buiten kantooruren via 06-20003868.