hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 26, 2013

Lezing over zalmschouwen

Zalmschouwen in Woerkum


In Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden wordt 9 oktober vanaf 20.00 uur een lezing gehouden over verleden en heden van de Zalmschouw, een bescheiden vaartuigje, oorspronkelijk bestemd voor de visserij op de grote rivieren en in de Biesbosch. 

Arie van der Ree en Jarno van der Linden zijn lid van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ), zij vertellen aan de hand van beeldmateriaal over het rijke verleden, de teloorgang en de terugkeer van de zalmschouw. Tot de museumobjecten van het bezoekerscentrum behoort een zalmschouw, deze is tijdens de lezing  te bekijken. De zalmschouw, of drijverschuit, was onder andere bestemd voor de zegen-, fuik- en drijfwantvisserij. 
In hoofdzaak werd gevist op zalm, de vissers bleven de hele werkweek aan boord, zij leefden onder primitieve omstandigheden. Met de kanalisatie, overbevissing en vervuiling van de rivieren ging de zalmvisserij achteruit, met vissen viel geen droog brood meer te verdienen en de zalmschouwen raakten in verval. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de zalmschouw niet van de rivieren mocht verdwijnen. 

Het handjevol overgebleven vissersboten werd van de ondergang gered en teruggebracht in de originele staat. Inmiddels is het aantal zalmschouwen flink toegenomen, het scheepje is geliefd als recreatievaartuig en geregeld te zien bij evenementen met een historische inslag zoals de Visserijdagen in Woudrichem en de Teer- Lijnolie en Ouwe Klare Zeil Race . 
De VBZ streeft naar behoud van authentieke riviervissersschepen, registreert bestaande  schepen, verzamelt kennis over de inventaris van de boot en bewaart de oude vistechnieken voor het nageslacht. 
Toegang: 3,50, donateurs gratis.

www.bcdegroterivieren.nl