hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 24, 2013

Waterschap test sluiting coupure Bruine Kilhaven


De coupure is dinsdagmorgen getest

Waterschap Rivierenland oefende dinsdagmorgen 24 september het sluiten van de coupure Bruine Kilhaven in Werkendam. De coupure bevindt zich aan het begin van de Bolstrastraat, ter hoogte van de kruising met de Dijkgraaf Den Dekkerweg. Eens in de vijf jaar oefent het waterschap het sluiten van deze coupure, zodat ze goed voorbereid zijn op hoge waterstanden in de rivier.

Houten balken
Tijdens de oefening wordt op een aantal zaken gelet: Hoe verloopt de samenwerking tussen waterschap en gemeente, zijn alle materialen, zoals de houten afsluitbalken, beschikbaar en in goede staat. Verloopt alles volgens de sluitingsprocedures en hoeveel tijd is nodig voor het sluiten en het weer openen van de coupure.


Een coupure
Coupures zijn openingen in waterkeringen die dienen om het verkeer gemakkelijker de waterkering (dijk, kade) te laten passeren. Wanneer hoogwater dreigt, sluit het waterschap die ‘gaten’ af, zodat het gebied erachter beschermd is tegen het rivierwater
Het oefenen in het sluiten van coupures is nodig om goed voorbereid te zijn op hoge waterstanden in de rivier. Alle coupures in het gebied van Waterschap Rivierenland – circa 55 stuks – komen eens in de vijf jaar bij oefeningen aan de beurt.