hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 16, 2013

Hilpolders in Noordwaard stromen vol met water



Luchtfoto van het afgraven voor de aansluiting Hilpolders aan Jantjesplaat



Met het afgraven van de lage kades eind augustus, zijn de werkzaamheden in de Hilpolders afgerond. De Hilpolders zijn onderdeel van ontpolderingsgebied Noordwaard van Ruimte voor de Rivier. Een deel van de Noordwaard zal bij hoogwater doorstroombaar worden. Bij de Hilpolders stroomt het water nu al het gebied in. Rijkswaterstaat heeft de Hilpolders laten inrichten, Staatsbosbeheer en gemeente Werkendam zijn beheerders. Het gebied is weer opengesteld voor het publiek.

De heringerichte Hilpolders zorgen opnieuw voor een impuls voor het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch. Lepelaars en kleine zilverreigers vliegen volop door de polder en ook de zeearend laat zich er nu al regelmatig zien. Het gebied is opengesteld voor kanovaarders en wandelaars.Staatsbosbeheer gaat dit najaar in samenwerking met het Biesboschmuseum speciale vaar- wandeltochten richting de Hilpolders organiseren.

De Hilpolders maken deel uit van het plangebied van het project Ontpoldering Noordwaard en vallen onder het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. De inrichting van dit gebied is mede gefinancierd door de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland in het kader van het project Deltanatuur. In de Hilpolders worden bijzondere natuur, aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en hernieuwde getijdewerking gecombineerd. Het gebied leent zich uitstekend om er te wandelen, fietsen en kanoën.