hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, November 20, 2013

Integriteit


Dinsdagavond hield filosoof Frans Geraedts van het bureau Governance & Integrity op het provinciehuis in Den Bosch een inleiding over integriteit. Een actueel thema met de recente veroordeling van de oud gedeputeerde Ton Hooijmeijers uit Noord-Holland. Al lazen we vandaag dat hij nog steeds overtuigd is van zijn onschuld. Hoe gaan politici en bestuurders eigenlijk om met integriteit? Is het verantwoord als wethouder lid te zijn van een besloten club bouwondernemers? Mag je als raadslid rechtstreeks bij ambtenaren aan hun bureau proberen een voorstel naar jouw eigen inzichten aan te passen? 

Terwijl integriteit in de ambtelijke wereld steeds meer in de bedrijfscultuur wordt ingebed, heeft de politiek nog een lange weg te gaan. Ien Dales zei het al jaren geleden 'Een beetje integer' kan niet. 

Overigens is het opvallend dat een recente avond over integriteit op het waterschapskantoor in Tiel veel meer ging in de vorm van een kwartetspel met praktische voorbeelden en dilemma's.