hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 17, 2013

200 jaar Koninkrijk

Opmerkelijk genoeg begint de viering van 200 jaar Koninkrijk niet vandaag, maar pas op 30 november. Tevens is het opmerkelijk dat bijvoorbeeld de Historische Vereniging heel veel foto's heeft uit 1913, van de viering van 100 jaar Koninkrijk. Terwijl we nu in Werkendam eigenlijk nauwelijks aandacht besteden aan deze bijzondere gebeurtenissen. Wel wordt vrijdag 29 november in de Maranathakerk een bijzonder historische concert gegeven met vooral vaderlands repertoire.

 

 
Op 17 november 1813 werd over heel Nederland een proclamtie verspreid, waarin de terugkeer van het Oranje geslacht op Nederlandse bodem werd aangekondigd.  Na Napoleons nederlaag in 1813 werd Willem Frederik, de zoon van de in 1795 verjaagde stadhouder Willem V, gevraagd naar Nederland te komen. Op 30 november kwam hij aan op het strand van Scheveningen en op 2 december werd hij uitgeroepen tot souverein vorst.