hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 05, 2014

Waterschapshuis in Ameide

 
Wie weleens een voet over de drempel heeft gezet in het waterschapshuis in Kinderdijk, proeft de historie. Sinds enige tijd staat ook in Ameide een waterschapshuis te koop met een riant uitzicht over de Lek. Het is werkelijk een plaatje. De bijzonder fraaie historische gevelelementen in empire stijl uit 1760, evenals de schitterende open haardpartij in de living (vroegere bestuurskamer) op de 1e verdieping kenmerken de relatieve rijkdom van die tijd.Het pand is een Rijksmonument, en tevens gesitueerd in een aangewezen gebied van Beschermd Stadsgezicht.

De lange geschiedenis gaat terug tot 1601 toen Magchiel Petersen, schoenmaker van beroep (hij werd op 12 december 1603 aangesteld tot schepen) het pand kocht. In 1760 verwierf het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard het pand en werd het “rijkelijk” verbouwd, onder andere naar het huidige buitenaanzicht. De ook nu nog aanwezige bedsteden op zolder werden in die tijd door de Heemraden zelf gebruikt in tijden van inspectie of bij dreiging van hoog water.