hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 16, 2015

Huiseigenaren en LRR gaan voor zestien zetels?

Links Sander Heutink en rechts Gijs van Eeuwijk

Wijs geworden door de bestuurservaring van de afgelopen 6 jaar hebben de fracties Huiseigenaren en Lokale Regiobelangen besloten een lijstverbinding aan te gaan voor de komende Waterschapsverkiezingen. Beide fracties vertrouwen op een komende trendbreuk in de verhouding van de samenstelling van het Algemeen Bestuur van waterschap Rivierenland. Qua bestuurlijke inzichten passen beide partijen uitstekend bij elkaar. Tegendraads en eigenwijs, zo kunnen beiden het beste gekarakteriseerd worden. Goed om kritisch te zijn, maar wat hebben ze de afgelopen periode bereikt met die opstelling? Verder is het natuurlijk opmerkelijk dat Sander Heutink toch weer verkiesbaar is, terwijl hij direct na het uitkomen van het boek van journalist Theo Dersjant liet weten zich niet meer verkiesbaar te willen stellen. Mede vanwege zijn leeftijd van 68 jaar.

Wat willen beide lijsttrekkers? Sander Heutink: “Gezamenlijk beleid ontwikkelen en uitvoeren, volgens Europese normen met een hoge financiële bijdrage uit Brussel, is de oplossing voor een reële bereikbaarheid, betaalbaarheid en betrouwbaarheid. De oude belofte van een stroomgebied aanpak moet nu waar worden gemaakt! De tijd is rijp om één integraal Europees waterbeleid te hanteren in het belang van alle ingezetenen”. Wie kan hier eigenlijk tegen zijn?
 
Gijs van Eeuwijk: “Beide fracties dienen samen minimaal 16 zetels te behalen om de zittende macht te doorbreken. Wellicht onmogelijk, maar gezien de voorgesteld eenzijdige prestigieuze plannen en bijbehorende stijging van de lokale lasten is een trendbreuk noodzakelijk voor huishoudens. Burgers betalen gezamenlijk ruim 80% van de totale heffingen. Wie betaalt, die bepaalt”. Van Eeuwijk is ambitieus, 16 zetels is wel heel erg veel?