hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 09, 2015

Twintig procent vrouwen




Bij de verkiezingen in 2008 werden vier vrouwen in het bestuur gekozen; Cathrijn Haubrich, Marlies Hulsentop en Engelina van Steenbruggen; op de foto ontbreekt Hennie Roorda


Op de kieslijsten van Waterschap Rivierenland voor de Waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 is twintig procent van de kandidaten vrouw. In totaal doen twaalf partijen mee, die samen 208 kandidaten op de lijst hebben geplaatst; 167 mannen en 41 vrouwen. Twee partijen hebben geen vrouw op hun lijst; dit zijn 50Plus en SGP. De meest vrouwvriendelijke partij is WaterNatuurlijk. Zij hebben een vrouwelijke lijsttrekker, huidig heemraad Hennie Roorda. Tevens is 33 procent van de kandidaten van WaterNatuurlijk vrouw.

Het percentage van twintig procent vrouwen is hoger dan bij de laatste Waterschapsverkiezingen van Waterschap Rivierenland in 2008. Toen was nog geen tien procent van de kandidaten vrouw. Bij die verkiezingen hadden vier partijen geen enkele vrouw op de lijst, dat waren toen Huiseigenaren, SGP, VVD en de vereniging Kleine Kernen Gelderland. In 2008 werden uiteindelijk vier vrouwen in het Waterschapsbestuur gekozen. In de allerlaatste bestuursvergadering van 27 februari 2015 komt daar nog een vijfde vrouw bij voor de fractie LRR; Hannie Hania-van Emmerik.

Begin 2014 telde Nederland 23 waterschappen met in totaal 595 bestuurders, waaronder 126 vrouwen; ongeveer 21 procent. Van de 595 bestuurders zijn 114 mensen lid van het dagelijks bestuur (heemraad); het aantal vrouwen onder hen is 15, een schamele 13 procent.