hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 31, 2015

Herdenking evacuatie

Op de foto zijn te zien: beginnend bij 2e van links oud-burgemeester Ochten Henk Zomerdijk, Sanne en Hetty van Lent (destijds geëvacueerd), DG RijkswaterstaatJan Hendrik Dronkers,  degene die de zandzak opvangt is huidig burgemeester Ochten Kees Veerhoek

Twintig jaar geleden vond in het rivierengebied een grootscheepse evacuatie plaatsvond vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Ruim 250.000 inwoners en 1 miljoen stuks vee moesten het rivierengebied verlaten. De evacuatie is één van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. Op diverse plaatsen in het land werden vandaag activiteiten georganiseerd om deze herinnering levend te houden. In Ochten werd er een monument onthuld. Op 1 februari 1995 ontstond daar een scheur in de dijk als gevolg van extreem hoogwater waardoor het dorp met spoed werd geëvacueerd.

Naar aanleiding van de dreigende situatie in 1995 richtte de toenmalige regering het programma ‘Ruimte voor de rivier’ op waarin, onder regie van Rijkswaterstaat, de waterschappen, provincies en gemeenten samenwerken om de rivieren meer ruimte te geven, bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Daar waar de rivier niet verruimd kon worden, zijn bovendien honderden kilometers aan dijken verbeterd door Waterschap Rivierenland. Nu, 20 jaar later, is Nederland nog beter beschermd tegen hoogwater. Maar we onen in een delta. Het werk aan hoogwaterveiligheid in Nederland is nooit klaar.

Door klimaatveranderingen worden in de toekomst nog hogere waterafvoeren verwacht. In het Deltaprogramma 2015 dat op Prinsjesdag 2014 aan het kabinet is aangeboden en door de Tweede Kamer is onderschreven, worden maatregelen voorgesteld om ons land ook ver in de 21e eeuw veilig en leefbaar te houden. Ook in de komende decennia zal er flink aan ons land gewerkt moeten worden om het veilig en leefbaar te houden.