hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, March 12, 2015

Ken jij je kiezer?

Hoog water nabij vesting Woudrichem

Politici denken nog weleens dat het belangrijk is dat kiezers hen kennen. Maar volgens mij hoort het andersom te zijn, een soort omdenken. Kennen de politici hun eigen kiezers? Vanmiddag had ik een gesprek met een charmante man uit Oudendijk. Hij had me gewoon op gebeld en wilde weleens weten wie ik was. En zo dronken we vanmiddag een kopje koffie op fort Altena. Het was een boeiend gesprek, de man had meer dan vijftig jaar ervaring in de weg- en waterbouw. En wist haarfijn te vertellen dat de drempel in de nevengeul aan de Gorinchemse kant van de Merwede niet goed was aangelegd. De zinkstukken waren verkeerd omgelegd, bij het eerste het beste hoogwater zou het zinkstuk inclusief stortsteen wegspoelen. 

Hij vertelde dit alles omdat hij zich zorgen maakt over het winterbed van de rivieren. Bij hoog water moet dat winterbed zoveel mogelijk vrij van obstakels zijn, daarmee wordt immers de doorstroming belemmerd. Dus waarom liet Rijkswaterstaat toch steeds de uiterwaarden zo begroeien. En regelmatig kappen van het opgeschoten groen is prima, maar nog beter zou het zijn indien alles gerooid zou worden. Alleen zo kan voorkomen worden dat door drijfvuil bij hoogwater een muur ontstaat waardoor de waterafvoer wordt belemmerd. Liefst zag hij niet teveel invloed van de natuurorganisaties, omdat juist zij de begroeiing in de uiterwaarden koesteren. Uiteraard wist hij dat dit een taak is van Rijkswaterstaat, maar de waterschappen konden toch wel invloed uitoefenen op Rijkswaterstaat om zo de doorstroming op orde te houden.

Een tweede punt waar hij zich zorgen over maakt zijn de muren bij de vesting Woudrichem. Niet van de vesting, maar de muren tussen de vesting en de dijk. Zijn die eeuwenoude muren wel bestand tegen hoog water? Juist de overgangen tussen het dijklichaam en de muren zijn de zwakke plekken in de waterkering, waardoor de mensen achter de dijk mogelijk gevaar lopen bij hoog water.