hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, January 13, 2016

Unesco erfgoed in Kerkwijk

Hoogtekaart van Kerkwijk met als rode puntjes de boerderijen die op de oude stroomrug zijn gebouwd. In de cirkel ligt de vluchtheuvel van Kerkwijk

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft onderzoek gedaan naar de vloed- of vluchtheuvels in Delwijnen, Bruchem en Kerkwijk. De heuvels werden aangelegd als vluchtplaats voor bewoners en dieren bij overstromingen. De vluchtheuvels in de drie dorpen in de Bommelerwaard werden aangelegd na de overstromingen in 1861. Koning Willem III bracht een bezoek aan het getroffen gebied en schreef een prijsvraag uit voor de vluchtheuvels. De wedstrijd werd gewonnen door Jacobus van der Toorn. De vluchtheuvel in Kerkwijk werd aangelegd op grond van een raadslid uit die tijd. Het ging om goede grond. Op de plek van vluchtheuvel stond ooit de Hof van Alderswijk. Ook zijn mogelijk nog Romeinse resten terug te vinden in de heuvel door het vergraven van de grond. Onderzoeker en historicus Ferdinand van Hemmen gaf uitleg over de historie van het landschap en deed dat op een zeer aanstekelijke manier. 'Het lezen van het landschap' was hem op het lijf geschreven. Kerkwijk is een esdorp op een stroomrug met veel oude boerderijen langs de Achterstraat. Samen met de vluchtheuvels vormen ze Unesco erfgoed, gelijkwaardig aan de terpen in de Hoge Noorden, zo stelde Van Hemmen. Maar zo vroeg hij zich af, wat bond de mensen toch aan dat rivierengebied? Dat steeds weer te kampen had met overstromingen, waarom trokken ze niet weg?  Ach, ze hielden van het rivierengebied en wie niet eigenlijk?