hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, January 06, 2016

Hoogwaterdraaiboek voor Veense Put

In het draaiboek staat dat Rijkswaterstaat de Kromme Nol Waterkering sluit, maar dat moet toch echt Waterschap Rivierenland zijn

Net als in de ontpolderde Noordwaard zijn bewoners van de Veense Put zelf verantwoordelijk voor het al dan niet evacueren bij hoog water, omdat ze buitendijks wonen. De overheid kan hen niet verplichten, maar wel dringend adviseren om te evacueren. De Rijksoverheid houdt landelijk een periode van 72 uur aan waarin bewoners zich zelf moeten zien te redden bij hoog water. Op de Veense Put kunnen bewoners in de problemen komen als het water hoger komt dan 2.80 meter boven NAP. Dan mag er eigenlijk al niet meer met de auto over de landtong worden gereden. Maar pas bij een hoogte van 3.50 meter boven NAP wordt de Kromme Nol Waterkering gesloten, dan staat het water een meter boven het maaiveld, alleen op de 'bloemenweide'  is dan een hoger gelegen stukje, waar bewoners nog droge voeten houden.