hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 26, 2017

De stamboom van Waterschap Rivierenland





Het huidige Waterschap Rivierenland is met de toevoeging van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch en het Hoogheemraadschap voor de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden gevormd op 1 januari 2005. Komende voorjaar worden daarom enkele activiteiten gehouden rond het 12,5 jarig bestaan van ons Waterschap op 1 juli 2017. Op 23 maart wordt in Tiel de talkshow 'Het klimaat draait door' gehouden. Op 13 mei is er een open dag op de lokaties van het Waterschap. 

Maar 12,5 jaar is natuurlijk slechts een rimpeling in het water van de eeuwenlange geschiedenis van de waterschappen. Want hoe ziet de stamboom van Waterschap Rivierenland er eigenlijk uit? Dijkgraaf Roelof Bleker had het over 474 voorgangers. In het Land van Heusden en Altena gaat de historie terug tot voor de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Op 12 februari 1273 kreeg de Hollandsche graaf het recht op de chouw van Hoofdyck, bedoeld wordt de Hoge Maasdijk. Met het verdrag tussen de graaf van Holland en de heer van Heusden ontstond zo het eerste streekwaterschap.  Bijna twee eeuwen later, na de Sint-Elisabethsvloed vaardigde Jacob I op 23 februari 1452 een handvest (ordonnantie) uit voor de inwoners van het Land van Altena, waarin hij hen  een aantal privileges verleende. Maar in de 19e eeuw kende het Land van Heusden en Altena al meer dan 100 polders en waterschappen. In 1977 gingen al die waterschappen op in Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch met Bastiaan Snoek als dijkgraaf.