hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 24, 2017

Verruiming van de B watergangen in Altena


Kasteeltje in Meeuwen


Over de zomerschouw in het Land van Heusden en Altena is inmiddels wel genoeg geschreven . Het blijft te betreuren, dat deze niet doorgaat. De zomerschouw was onderdeel van een breed maatregelenpakket ter bestrijding van wateroverlast dat een jaar geleden werd vastgesteld, maar bij de boeren op te weinig draagvlak kon rekenen. Wel worden maatregelen door het Waterschap uitgevoerd zoals baggeren op het traject Peerenboom-Schenkeldijk; inspecties en vervanging van duikers. Tevens worden vijf stuwen vervangen in het voorjaar en vier in het najaar. Verder is er de pilot peilverlaging en de aanleg van het Andelsch Broek voor waterberging. Tevens zijn noodbemalingen aangeschaft en opstelplaatsen aangelegd. 

Wat nog overblijft aan maatregelen is de verruiming van de B watergangen door de boeren. In een brief heeft het Waterschap de ZLTO uitgenodigd om met een plan te komen. Tijdens de AB vergadering ging die oproep de fractie Bedrijven niet ver genoeg. Zij hadden liever gezien dat het Waterschap een plan van aanpak had opgesteld, omdat de fractie Bedrijven niet verwacht dat de boeren zelf in actie komen. Zeker niet gezien de kosten daarvoor. Mede vanwege het toch vooral onsamenhangende betoog van AB lid Bas de Peuter was er geen steun voor de motie. AB lid Jan Bikker benadrukte juist de morele verantwoordelijkheid bij de sector zelf ligt. AB lid Peter Aanen vroeg zich vooral af hoe we in de rest van het gebied van Waterschap Rivierenland handelen bij piekbuien zoals in Altena in 2014 en 2015