Participatie verplicht onderdeel omgevingswet
Binnen het waterschap staat de invoering van de omgevingswet al enige tijd op de agenda. Het wordt binnen het ruimtelijk domein zeker zo'n grote omslag als binnen het sociaal domein de decentralisatie.
Heusden, een stadje net buiten het gebied van Waterschap Rivierenland |
Doel van de wet is het samenvoegen van vele bestaande regelgeving, maar bovenal ademt de geest van de omgevingswet dat we de samenleving meer ruimte geven. Zo is participatie een belangrijk onderdeel van de omgevingswet. Zeker als morgen in de Eerste Kamer de motie Nooren wordt aangenomen, waarin overheden verplicht worden om een participatie verordening op te nemen. Vanavond spraken we over de gevolgen voor ons waterschap. De komende maanden werken we als bestuur verder aan de nieuwe Watervisie, projectbesluit (al dan niet mandateren aan het college van dijkgraaf en heemraden), over de waterschapsverordening (inclusief participatie), onteigening en herijking van ons participatiebeleid.
Werk aan de Kromme Nol waterkering |
Tijdens de thema-avond bespraken we nog een casus met elkaar. Stel je moet een dijk verzwaren en gaat met een kant en klaar plan voor een stevige, rechtgetrokken dijk naar de bewoners? Terwijl onder de bewoners een natuurclub vooral een kronkelende groene dijk wil, die ook nog eens duurder is. De provincie is wel gecharmeerd van zo'n alternatieve dijk, maar gemeente ziet gesprekken met die natuurclub niet zo zitten, vanwege ervaringen uit het verleden. Wat zou jij doen?
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home