hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 18, 2007

Dag 77: Je eigen huis bouwen

Worden er ooit nog dergelijke particuliere woningen gebouwd in Werkendam?


Steeds meer mensen willen hun eigen huis volgens hun eigen woonwensen laten bouwen, ook in de stedelijke gebieden. Om in die behoefte te voorzien en tegelijkertijd het in een gemeente benodigde aantal woningen te realiseren, moet de gemeente zich actiever voor particulier opdrachtgeverschap inzetten dan tot nu toe het geval is. De gemeente geeft dan in één keer alle kavels voor eigenbouw uit. De kaveleigenaren zijn verantwoordelijk voor de bouw van hun woning en starten gelijktijdig het bouwproces. Om een kakofonie aan bouwstijlen binnen een buurt te voorkomen, voert de gemeente nadrukkelijk de stedenbouwkundige en architectonische regie.
Tot deze bevindingen komt het Ruimtelijk Planbureau in zijn studie 'Particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw', die op 12 maart is verschenen. Tijdens een bijeenkomst met betrokken partijen in het Stadhuis van Almere overhandigde waarnemend RPB-directeur Ries van der Wouden het eerste exemplaar aan wethouder Adri Duivesteijn.
Als ik dan de discussie over de volkshuisvestingsmonitor van afgelopen maandag (toevallig ook op 12 maart!) de revue laat passeren en je vraagt naar 20 procent uitgifte van vrije kavels, komt Werkendam niet verder dan 10, misschien 11 procent. In de Nota Wonen van de Tweede Kamer wordt al sinds 2005 aangedrongen op een derde bouwen in eigen beheer.
Het rapport is te vinden op http://www.rpb.nl/