hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 09, 2007

Dag 68: Kindvriendelijk


In de commissie Inwoners komt volgende week de startnotitie jeugdbeleid aan de orde. Met enige regelmaat krijg je te horen dat het niet goed gaat met de jeugd. Het is echter iets van alle tijden, in de Griekse oudtijd werd al gesproken over de jeugd van tegenwoordig.
Maar hoe is het nu om als kind op te groeien in de gemeente Werkendam? Zaterdag 3 maart publiceerde Trouw een artikel over de meest en minst kindvriendelijke gemeente in Nederland. Alle gemeenten werden daarvoor beoordeeld en van een rangorde voorzien. De gemeente Werkendam prijkt op plaats 238 op de lijst. De notering werd berekend op basis van cijfers voor jeugdcriminaliteit (1,44 procent), achterstandswijken (geen), kindermishandeling (0,25 procent), achterstandsleerlingen (25,88 procent) en schoolverzuim (2,09 procent). En als ik dit rijtje goed bekijk, schrik ik toch van het percentage achterstandsleerlingen in Werkendam. Naast de startnotitie jeugd komt ook de startnotitie onderwijs aan de orde. Vooral het aspect van de achterstandsleerlingen zal bij beiden aan de orde moeten komen.
De regio gemeenten Aalburg en Woudrichem eindigden op respectievelijk plaats 204 en 306.