hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 13, 2007

Dag 103: Nieuwe Kozakken Stoep


Ter ere van het 75-jarig bestaan van Sportvereniging Kozakken Boys krijgt de jarige voetbalclub haar oude straatnaam weer terug. Toen de vereniging in 1932 werd opgericht speelden zij in de uiterwaarden van De Merwede, gelegen aan de ‘Kozakken Stoep’. Deze naam herinnerde aan de tijd van Napoleon, toen hier de meest dappere Russische krijgers, de Kozakken, de rivier De Merwede overstaken. Vanaf zaterdag 14 april heet de toegangsweg en het parkeerplein bij Sportpark de Zwaaier officieel ‘Nieuwe Kozakken Stoep’, ter herinnering aan die eerste locatie van Kozakken Boys.

In 1813 leed de Franse Keizer Napoleon een gevoelige nederlaag tegen de Kozakken, de Russische krijgers die ter hoogte van Werkendam de rivier De Merwede overstaken. Werkendam werd door de Kozakken van de Fransen bevrijd. Ter ere van hen is het gebied waar zij de rivier overstaken naar hen vernoemd: Kozakken Stoep. Nadat de voetbalclub 120 jaar later, in 1932, in dit gebied gevestigd werd, hebben zij deze aanduiding overgenomen in hun verenigingsnaam: Kozakken Boys. Na inmiddels twee verhuizingen spelen zij niet meer op dezelfde plek, maar de naam is altijd behouden gebleven. Nu zal ook de straatnaam ‘Nieuwe Kozakken Stoep’ weer herinneren aan de tijd van toen.