hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 16, 2007

Dag 106: Emancipatie (1)


Bij het CDA hebben ze vooral geemancipeerde mannen


Nederlanders hebben meer vertrouwen in de overheid dan in mannen als het gaat om de voortgang van het emancipatieproces. Met name vrouwen zijn overwegend pessimistisch over de rol die mannen daarin spelen: ze hopen wel dat mannen thuis vaker de handen uit de mouwen zullen steken, maar verwachten meestal niet dat dat er van zal komen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE), dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Den Haag rondom de adviezen die zij het kabinet heeft
gegeven over het emancipatiebeleid. Ruim tachtig procent van de vrouwen vindt dat huishoudelijke- en zorgtaken gelijk zouden moeten worden verdeeld over de seksen. Twee derde van de vrouwen denkt echter dat er niets zal veranderen of dat er zelfs een verslechtering optreedt. Mannen zijn wat minder pessimistisch over zichzelf: gemiddeld is ruim driekwart voor een gelijkere verdeling, terwijl zo’n 44 procent verwacht dat dit werkelijkheid wordt.
De helft van de bevolking denkt dat het aantal voltijds werkende ouders is toegenomen, maar ruim zestig procent vindt dat geen goede ontwikkeling. Daarin zijn vrouwen (66 procent) terughoudender dan mannen (57 procent). De helft verwacht ook dat mannen vaker parttime werken in 2020; dat wordt vooral door vrouwen toegejuicht (vrouwen: 73 procent, mannen: 64 procent).