hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 02, 2007

Dag 333: Labyrinth (2)


Het labyrint in de Biesbosch


Het labyrint in de kathedraal van Chartres bezit aan de buitenrand 113 'tanden'. De ingang bevindt zich in het westen en omdat de christelijke kerk ook altijd een weg voorstelt, van de ingang in het westen tot het altaar, is dit dus een uitnodiging de doolhof te betreden. Deze bestaat uit elf concentrische rondingen, met 28 bochten en is 261,5 m lang. Het cijfer 11 betekent in de christelijke getallensymboliek zonde, onmatigheid, overdrijving. Het overschrijdt het volkomen getal 10, maar bereikt het eveneens volkomen getal 12 niet. 'Elf is de zonde. Elf overschrijdt de Tien Geboden'.
Dit labyrint met elf gangen stelt daarom een zondige wereld voor, waarop echter wel het christelijke heilsteken is gedrukt: de keerpunten vormen samen een kruis. Het volgen van de weg door het labyrint, waarvoor concentratie en een meditatieve instelling nodig zijn, is een initiatieweg, een louteringsweg voor de ziel die een voorbereiding vormt op de ontmoeting met God. In het centrum van het labyrint huist volgens de mythe de Minotaurus, Satan volgens christelijke begrippen, die door Theseus (dat wil zeggen Christus) werd verslagen.