hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, December 01, 2007

Dag 332: Labyrinth

Het labyrinth in kathedraal van Chartres


Het landschapskunstwerk de Wassende Maan in de Biesbosch heeft de vorm van een labyrint. In een folder over het project wordt het als volgt omschreven: In het archetypische labyrint zijn twee tegengestelde wereldbeelden met elkaar vervlochten; het eenparige pad, meanderend en tergend, maar onontkoombaar als een rituele dans, en het doolhof met splitsingen en keuzemogelijkheden, vrije wil en eigen verantwoordelijkheid met daarin besloten het gevaar van de verkeerde beslissing.

Nu is een labyrinth een mythologisch motief uit de heidense Griekse oudheid. Toch werd in de 13e eeuw regelmatig in kathedralen gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de kathedraal van Chartres. Over de gehele breedte van het middenschip en de lengte van de derde, en vierde travee is met zwarte en witte tegels in de kathedraal van Chartres het labyrint aangelegd. De afbeelding van dit mythologische motief is een verrassend en gecompliceerd verschijnsel. In de heidense Oudheid werd het labyrint alleen in profane gebouwen en nooit in tempels afgebeeld, in de Middeleeuwen kwam het echter alleen in of bij kerken voor.