hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 26, 2009

Bouwen in de uiterwaarden

In het concept bestuursakkoord van Waterschap Rivierenland is nog eens vastgelegd dat bouwen in de uiterwaarden moet worden voorkomen. Vanavond ontstond in de Werkendamse commissie Grondgebied discussie over bouwplannen aan de Hoef. Raadslid Jan Methorst las een verklaring voor met de nodige vragen. De PvdA wil de uiterwaarden voorbehouden voor natuur en/of waterberging. Bedrijvigheid zou alleen watergebonden mogen zijn, andere bedrijvigheid in de uiterwaarden moet verkassen. Zeker als de extra verstening leidt tot doorstroomcompensatie met het kappen van grienden. Methorst had tegelijkertijd de nodige vragen. De bouwvergunning zou van 2006 zijn, deze is echter slechts twee jaar geldig. Ook de goot/nokhoogte vond hij een ongewenste ontwikkeling. Ook pleitte Methorst voor een informatie avond met betrokkenen, zoals omwonenden, Waterschap, Rijkswaterstaat en Provincie.
De overige partijen waren vooral kritisch over de procedure in de commissie, omdat dit agendapunt pas in maart opnieuw aan de orde komt. Wethouder Jan Luteijn gaf aan dat er deze week nog overleg is met de provincie, die overigens bezwaar maakte tegen de bouwvergunning. Hij zegde toe een informatie-moment te organiseren. En tevens alle zaken nog eens op een rij te zetten. De eerdere brief zou te onduidelijk zijn.