hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 01, 2009

Vroeger was alles beter?

Soms lees ik weleens oude blogs na van een tijd geleden. En soms wordt ik dan verrast door mijn eigen creativiteit. Zo zelfs, dat de neiging ontstaat te zeggen dat vroeger alles beter was. En als je dan ook nog een historische tic hebt, wordt het wel heel verleidelijk om vroeger tijden te verheerlijken. Daarom deze keer een historische bijdrage over het 12,5 jarig bestaan van het Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena in 1966. Dit Hoogheemraadschap is ontstaan na de watersnoodramp in 1953 en was een voorloper van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch.


Dijkgraaf A.D. den Dekker schrijft erover. "Het is prettig een gedenkdag in de historie van het land van Heusden en Altena mee te maken, doch het is nog veel plezieriger te mogen constateren, dat in de periode tussen deze en de vorige mijlpaal, het door de dijken van het hoogheemraadschap omringde gebied goed kon worden beschermd tegen het water. In de jaren tussen 1 januari 1954 en 1 juli 1966 konden vele verbeteringen tot stand worden gebracht in het waterkerend vermogen van de dijken. Bij het vervullen van een taak als het verdedigen van een gebied tegen de soms gewelddadige krachten van het water, moet een waterschapsbestuur voortdurend op zijn qui vive zijn, want wat er kan gebeuren als dat niet het geval is, heeft de geschiedenis, helaas, overduidelijk bewezen".



(wapen van Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena, het had een schild van goud. De twee zalmen zijn afkomstig van het Oudland van Altena, Het zesspakig wiel verwijst naar het wapen van Heusden en ommelanden. De tien sterren verwijzen naar de tien gemeenten in het Land van Heusden en Altena. De drievoudige zoom van sabel, goud, sabel symboliseert de beschermende dijken met daarop gelegen wegen)